Het is vandaag 02/04/2020

Cultuur is overal in Den Haag te vinden. Met een ruim aanbod aan musea, muziek podia, theaters en bioscopen is er voor een ieder die van kunst houd wel wat te beleven. Buiten dit alles zijn er het gehele jaar door talloze evenementen zoals festivals en exposities. Zo is er altijd wel iets interessants te beleven op dit gebied.

Het voordeel is dat er door geheel Den Haag vele plekken te vinden zijn waar iets te zien is op dit gebied. Het maakt dus niet uit waar je bent, overal zul je als liefhebber je hart op kunnen halen. Om een beter idee te krijgen van wat er precies te doen is in welk stadsdeel kun je de website denhaag.nl raadplegen. Je kunt hier te weten komen wat de stad zelf allemaal doet om zoveel mogelijk culturele activiteiten mogelijk te maken.

Voor nu gaan we ons concentreren op tentoonstellingen in Den Haag. In de stad is er voldoende te zien, vooral in een aantal musea doe hier bekend om staan, zoals het Haags Historisch Museum, het Gemeentemuseum en het Mauritshuis. Of het nu om moderne kunst gaat, de bekende Hollandse schilders of een andere specifieke vorm van kunst, het is in Den Haag bijna altijd wel te vinden. Hieronder omschrijven we de grootste en meest bezochte musea, met een aantal van hun geroemde evenementen.

Haags Historisch Museum

Dit museum, gelegen bij de Hofvijver, concentreerd zich vooral op de geschiedenis van Den Haag. Hier is bovendien veel te zien met betrekking tot de koninklijke familie en de historie hiervan. Den Haag Vandaag en Typisch Haags zijn een paar voorbeelden van tentoonstellingen die het hele jaar door te zien zijn. De eerste focust zich op de ontwikkeling van Den Haag na de Tweede Wereldoorlog, de tweede op de cultuur van de stad zelf.

Er is ook nog een Tweede Wereldoorlogzaal, die de stad ten tijde van de oorlog als onderwerp heeft. Tijdelijke tentoonstellingen zijn in dit museum eveneens te vinden. Zoals bijvoorbeeld een over Joods Den Haag en over de Haagse portretschilder Jan van Ravesteyn.

Gemeentemuseum

Dit museum besteedt weer aandacht aan hele andere dingen dan het Haags Historisch Museum. Met mode, muziek en moderne kunst als blikvangers kun je hier voor het zien van een hele andere kant van de stad prima terecht.

Populaire doorlopende tentoonstellingen zijn Het Wonder van Delfts Blauw, Wonderkamers en Mondriaan & de Stijl. Deze gaan over respectievelijk de welvaart in de Gouden Eeuw, beeldende kunst, architectuur en mode in een moderne techniek van tentoonstellen en over de grote collectie werken van de alom bekende schilder Mondriaan. Tijdelijke exposities zijn hier ook te vinden en gaan meestal over de meest uiteenlopende kunstenaars en kunststijlen.

Mauritshuis

Wat het Mauritshuis anders maakt dan zijn mede musea in Den Haag is de grote collectie schilderijen die hier te vinden zijn. Deze komen voornamelijk uit de Gouden Eeuw, met werken van wereldberoemde Nederlandse schilders zoals Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Johannes Vermeer.

De meeste tijdelijke en vaste tentoonstellingen zijn hierop gericht. Voorbeelden van dit soort tentoonstellingen zijn genaamd Hollandse Zelfportretten en The Frick Collection. Deze gaan over de bekendste zelfportretten uit de geschiedenis en de werken uit de Gouden Eeuw.