Hoewel veel mensen de internationale flair van Den Haag roemen en Den Haag associëren met Den Haag centrum zijn er veel verschillende parken en natuurgebieden in Den Haag die zeker het bezoeken waard zijn. Dit zijn een aantal van de meest bekende of meest mooie opties binnen Den Haag.

Landgoed Clingendael – de Japanse Tuin

De term “landgoed” geeft het al duidelijk weer; Clingendael is een park van stand. Clingendael heeft een rijke historie en de sfeer binnen het landgoed kun je gelijk vanaf het eerste moment proeven. Het landgoed Clingendael wordt voor het eerst genoemd in de 16e eeuw. De combinatie van natuur en cultuur maken dit een prettige plek voor iedereen. De spiegelende waterpartijen en de prachtige gebouwen en tuinen maken dit landgoed zeker het bezoeken waard.

Het pronkstuk van landgoed Clingendael is de Japanse Tuin. Hier vind je zeldzame en prachtige bloemen en planten. De schitterende moslaag geeft de Japanse tuin een verrassende, unieke sfeer. Er zijn twee watervallen, veel stenen lantaarns, en een prachtig paviljoen van waaruit je de tuin kunt bewonderen. Het is echter vrij lastig om de Japanse tuin te bezichtigen, zeker omdat deze slechts zes weken per jaar open is.

Haagse Bos

Hoewel de rest van Den Haag misschien hectisch is, kom je in deze groene oase wel degelijk even tot rust. Nergens anders in de stad kom je damherten en edelherten tegen en zie je de ijsvogels en buizerds broeden. Qua rust die je hier kunt genieten in het midden van de stad is het Haagse Bos een beetje te vergelijken met Central Park in New York.

Het Haagse Bos was eeuwen geleden al een favoriete plek voor de rijke Haagse adel. Je kunt er luieren op een van de ligweides of gewoon lekker rustig wandelen. Ook kinderen kunnen hier heerlijk spelen in speelbos het Huttenbos, naast de grote vijver. Het Haagse Bos is het hele jaar toegankelijk.

Westbroekpark

Er is geen twijfel dat dit één van de mooiste parken van Den Haag is, het Westbroekpark heeft watergangen, vijvers, en grote speelweiden. Volgens kenners doet het Westbroekpark vooral denken aan een traditioneel Engels park. De prachtige rozentuin is de belangrijkste trekpleister binnen het park zelf. Tussen juni en eind oktober bloeien hier ongeveer 300 bedden (wat goed is voor 20.000 rozenstruiken).

Hofvijver

Weinig mensen weten dat het water naast het Binnenhof een naam heeft – de Hofvijver. Dit is waar Den Haag oorspronkelijk is ontstaan. Wat nu het centrum van de macht in Nederland is was vroeger slechts een duinmeertje bij een kasteel van de Hollandse graaf. Het is een prachtige locatie om foto’s te maken van de typisch Haagse skyline (waaronder het Mauritshuis, het Binnenhof en het Torentje).

Paleistuin

Voor mensen die altijd op zoek zijn naar de verborgen juweeltjes van een stad is de Paleistuin zeker aan te raden. De romantische tuinen, vijvers, hagen, fonteinen, en bloemenperken liggen pal achter Paleis Noordeinde. Hoewel het onbekend is bij het grote publiek, is de Paleistuin wel gewoon open voor het publiek. Misschien wel de leukste manier om van de Paleistuin te genieten is door er te gaan picknicken.

De Duinen

“Oh, Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen” – dat zijn de meest bekende regels over Den Haag. En toch klopt het niet, want Den Haag is een stad die IN de duinen is gelegen. Er zijn een paar belangrijke duingebieden vinden in Den Haag:

  • Berkheide-Ganzenhoek – Dit gevarieerde open duinlandschap heeft een uiterst rijke flora (met meer dan 500 verschillende plantensoorten), veel verschillende diersoorten, en een rijke avifauna (meer dan 100 verschillende broedende soorten). Het is een onderdeel van het gebied Hollands Duin en beschermd als Staatsnatuurmonument.
  • Meijendel – Dit is een zeer afwisselend duingebied met meren, natte duinvalleien, stuifduinen, mos- en korstmoshellingen, grasvlakten, dichte struwelen, en opgaande bossen. De Stadsrand Den Haag, de centrale vallei Meijendel, en de Waalsdorpervlakte zijn vrij toegankelijk.