Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam

De Euromast heb je beklommen. Die ken je als je broekzak en de beste gin tonics weet jij in Rotterdam zo aan te wijzen. Oftewel, tijd voor iets anders! Tijd voor het Nederlands Fotomuseum, ook in Rotterdam!

Het Nederlands Fotomuseum is geopend in 2003 op de Witte de Withstraat, maar verhuisde in 2007 naar de Kop van Zuid en is sindsdien gevestigd in een prachtig modern pand genaamd Las Palmas. Het museum heeft een gigantische collectie van maar liefst meer dan 5 miljoen beelden! Dit is dan ook de hemel op aarde voor elke gepassioneerde fotograaf en andere fotoliefhebbers. Met zoveel materiaal kun je je voorstellen dat er een enorme variatie is; van historisch tot hedendaags werk, zowel documentair als experimenteel, Nederlands en internationaal. Wat je smaak ook is, in dit Rotterdamse museum zal je het vinden.

Naast de eigen collectie vind je in het Nederlands Fotomuseum ook ander werk tijdens de gemiddeld tien tentoonstellingen per jaar. Niet alleen is er dan fotografie te zien, maar regelmatig ook installatiekunst waarbij fotografie en ook film beide een grote rol spelen.

Het Nederlands Fotomuseum heeft sinds de opening al toonaangevend werk laten zien van wereldberoemde fotografen. Zo was er een grote tentoonstelling gewijd aan Joods-Amerikaanse Non Goldin, met haar controversiële werk daterend tussen 1978 en 2001. Heel ander werk was er te zien van Lewis Hine, één van de grondleggers van de reportagejournalistiek. Deze autodidact maakte indrukwekkende beelden van onder andere kinderarbeid en de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Zijn meest bekende foto komt echter misschien wel van na die tijd; het is de foto van arbeiders die pauze houden op een metalen constructie hoog boven de stad uit zijn boek Men at Work.

Weer heel ander werk was er te zien van Afredo Jaar, een Chileense kunstenaar die vooral veel installaties maakte waarbij fotografie erg belangrijk was. Zijn werk The Sound Of Silence’ dat in Rotterdam te zien was, is enorm aangrijpend en liet de bezoeker nadenken over de rol en vooral invloed die media hebben.

Uiteraard is er ook werk te zien van Nederlandse top fotografen. Zo was er een tentoonstelling gewijd aan Viviane Sassen. Haar werk verschilt weer totaal van dat van de eerdergenoemde fotografen. Zo wordt haar werk gekenmerkt door geometrie en verstrengelingen van menselijke lichamen.

Naast het tentoonstellen van nationaal en internationaal werk, verricht het Nederlands Fotomuseum ook nevenactiviteiten. Zo produceert het museum live talkshows zoals De Donkere Kamer en Fotogasten. Toonaangevende gasten worden hierbij geïnterviewd, maar geven ook masterclasses en rondleidingen. Daarnaast huist het enige Nederlandse fotografie restauratie atelier binnen de muren van het museum. Hier wordt niet alleen gewerkt aan foto’s uit de eigen collectie, maar ook aan dat van andere musea, bedrijven en particulieren.

Al met al is dit Rotterdamse museum enorm gevarieerd en daarmee steeds weer een interessant uitje. Bekijk de agenda om te zien wat je kunt verwachten, of laat je verrassen door telkens weer een ander aanbod. Ook een aanrader: de gratis rondleiding op zondagmiddag; perfect voor een regenachtig weekend.